Elcyklar perfekta för pendling
Har du också upptäckt hur praktiskt det vore att använda en elcykel som pendlingsalternativ i staden? Här får du ju både motion, frisk luft, ett färdmedel som genererar 0% i utsläpp och som smidigt tar sig fram överallt. Prisvärt är det också. Men, vilka elcyklar passar bäst för pendling och vad ska man tänka på när man väljer modell?
Citycykel eller trekkingcykel?
Det finns olika typer av elcyklar som är särskilt lämpade för stadskörning och pendling. Cityelcykel och trekkingcykel är två populära alternativ.
Cityelcykeln är utformad för just stadskörning och har en upprätt sittställning. De är bekväma och har ofta en steglös motorassistans, som hjälper dig att nå din destination bekvämt och effektivt.
Citycykeln får gärna vara utrustad med praktiska egenskaper som underlättar pendlingen. För när man pendlar har man ju ofta en del saker med sig; väska, en jacka, träningskläder för eftermiddagens spinningpass… Då är det en fördel om elcykeln är utrustad med pakethållare, stöd och stänkskärmar som hindrar det mesta av smutsen från gatan att nå dina kläder.
För längre pendlingssträckor är en eldriven trekkingcykel värd att kika på, då den är anpassad för olika typer av terräng genom kraftigare däck, robust design och en större batterikapacitet för att klara av längre resor.
Säkerhetsfunktioner ombord
För den som pendlar på hösten och om kvällstid är bra belysning ett måste. Se till att din cykel har kraftfulla ljus både framtill och baktill, så att du syns ordentligt i trafiken under mörka eller dåliga ljusförhållanden. (På flera av våra modeller ingår både fram- och baklampa). Reflexer på elcykeln ger extra säkerhet.
Pålitliga bromsar är också ett måste i trafiken. Våra modeller är utrustade med hydrauliska skivbromsar, som ger pålitlig och omedelbar bromsning/inbromsning utan att du förlorar komforten.
Välj däck med bra grepp och slitstyrka, så att du kan hantera olika underlag på stadens gator och cykelbanor. Om du cyklar på landsvägar eller stigar på din färd mot jobbet, är denna typ av däck snarare en regel än undantag om du vill ha hög körkomfort och en pålitlig körning.
Elcyklar har en hastighetsbegränsning om 25 km/h för att säkerställa att cyklisten har full kontroll över cykeln och att trafikreglerna följs. (Elcyklar räknas inte som motorfordon och behöver därför ingen trafikförsäkring så länge de har maxhastighet 25 km/h, 250 W.)
Håll koll på batterikapacitet och räckvidd
Batterikapaciteten är en viktig faktor när du väljer elcykel för stadskörning och pendling. Ju högre kapacitet ett batteri har, desto längre räckvidd får du. Om du redan nu vet med dig att du inte kommer att cykla särskilt långa sträckor per gång kan en lägre batterikapacitet vara gott nog och prislappen på elcykeln blir något lägre, men längre pendlingar kommer definitivt att kräva högre kapacitet.
Räckvidden är uppskattad efter optimala förhållanden och kommer att påverkas efter terräng, belastning, vind och assistansnivå.
Vad behöver jag för effekt på batteriet?
Det är batteriet som ser till att motorn får ström. Det består av olika mängd effekt/batteristorlekar, som mäts i wattimmar (Wh), som i sin tur beräknas på antalet Ah (amperetimmar), multiplicerat med antalet volt (V). Ett högre värde ger större kapacitet, ska du cykla längre sträckor ska du alltså se efter ett batteri med ett högt antal Wh.
Det finns olika typer av batterier. Våra elcyklar är utrustade med litiumjonbatterier, eftersom de har hög effektivitet, mindre påverkan på miljön och de laddas upp snabbare.
Hur länge håller ett batteri?
Hur länge ett batteri till en elcykel håller beror på dess kvalitet och hur du underhåller och förvarar det. I regel kan man säga att batteriet håller bra i upp till 5 år. Det är viktigt att du återvinner litiumbatteriet rätt när det är förbrukat. När batteriet har gjort sitt kan du lämna in elcykeln till en av våra verkstäder, så monterar våra servicetekniker ett nytt.
OBS! Det är mycket viktigt att du underhållsladdar batteriet till din elcykel; det bör alltid ligga på minst 10 %, eftersom det kan gå sönder eller förlora mycket kapacitet om det laddas ut helt. Ha som vana att underhållsladda batteriet upp till 60 – 80 %. Det gäller även när du inte använder cykeln. Förvara batteriet torrt i rumstemperatur och se till att det torkar om du har cyklat i blöta eller fuktiga förhållanden. Ladda aldrig ett batteri utan uppsikt!
Display med hjälpsamma funktioner
En modern och optimal display visar saker som hastighet, körsträcka, genomförda resor och indikerar om något är fel på elcykeln eller om batteriet behöver laddas.
Många modeller har även promenadassistans, vilket innebär att cykeln rullar i 6 km/h, något som är praktiskt när du ska leda den över ett övergångsställe till exempel. (Denna funktion är bara aktiv genom att knappen för funktionen hålls inne, det är därför ingen risk att du plötsligt inte kan köra cykeln snabbare än i promenadassistansläge.)
Genom att koppla displayen till dess tillhörande app får du bra koll över din cykels status via mobilen.
Gör placeringen av motorn någon skillnad?
Det korta svaret är: Ja.
Elmotorn på en elcykel kan vara placerad på tre olika ställen.
Framhjulsmonterad motor. En motor som är framhjulsmonterad (s.k. navmotor) är ett billigare alternativ, men har nackdelarna att det vid halt eller grusigt underlag ger sämre grepp och mindre kraft i backar. Denna placering kräver också mer underhåll än en centermonterad motor.
Bakhjulsmonterad motor. Sportcyklar är ofta utrustade med bakhjulsmotor, särskilt som cykeln blir extra effektiv i uppförsbackar, men för vardagspendlaren innebär det fler nackdelar än fördelar. Cykeln kan bli alltför baktung och det kräver mer underhåll eftersom dessa cyklar ofta är utrustade med utvändigt gear. En bakhjulsmonterad motor passar däremot bra på ellastcyklar, som är naturligt framtunga.
Centermonterad motor. När motorn är centermonterad, vanligen monterad mitt på ramen, får elcykeln en bra viktfördelning och en jämn dragkraft. Det gör att du får full kraft från motorn, optimal kraft i uppförsbackar och placeringen gör det lättare för dig att byta slang och däck. Centermonterad motor är det dyraste, men också det bästa och mest långsiktiga alternativet.
(Vi har endast centermonterade motorer på våra elcyklar för att ge optimal körkomfort och bäst prestation från cykeln. Detta utan att kompromissa med ett bra pris.)
Exempel på elcyklar för pendling
Nedan visar vi några exempel på elcyklar som är perfekta för pendling. Vi har flera dammodeller, herrmodeller och unisexmodeller att välja mellan.
Momas Jason Urban+
Den perfekta allroundcykeln
Skärmar, pakethållare och den bekväma sitsen gör Jason Urban+ till den optimala stadscykeln, men tack vare dämpargaffeln rullar den lika fint och bekvämt på grus, skogsvägar och ojämn terräng.
Med sitt stora batteri på 540 Wh får du en optimal räckvidd på 100 kilometer. På den elektroniska displayen ser du hastighet, batteri och distans m.m. och håller enkelt koll på dina mål och tidigare körsträckor.
Momas Eywa 2023
Optimal räckvidd: 14 mil!
Momas Eywa är verkligen en kvalitetscykel, designad för att täcka alla dina behov som en mångsidig elcykelförare. Med detta flaggskepp till cykel glider du elegant och bekvämt från A till Ö, både i stan och i tuff terräng. Kraftfull 110 Nm-motor och integrerat batteri på 720 Wh ger en stark klättringsförmåga. Eywa ger dig en optimal räckvidd på hela 140 kilometer.
Det här är en högpresterande damcykel för den moderne pendlaren.
Momas Wayfarer
Kraftfull, praktisk, modern.
Med en kraftfull mittmonterad Momas Turbo 110/250 W vevmotor, ger Wayfarer en pålitlig och smidig cykeltur – varje gång.
Elcykeln är utrustad med ett imponerande 48 V, 15 Ah – 720 Wh batteri, som ger en optimal räckvidd på upp till 140 kilometer. Så du kan enkelt ta dig längre sträckor utan att behöva oroa dig för att batteriet ska ta slut.
Wayfarerär också konstruerad med stort fokus på komfort, säkerhet och hållbarhet. Den robusta Suntour-gaffeln och 27,5-tumsdäcken ger smidig och välbalanserad körning. Tektros hydrauliska skivbromsar ger pålitlig bromsprestanda i alla väder.
Momas Balance
Vår mest populära eldrivna damcykel.
Denna användbara dam-elcykel kan enkelt användas på kortare turer i city, liksom längre sådana i terräng, på asfalt och grus. Backar? Det är inga problem för denna kraftfulla cykel.
Balance har en stilren design med genomtänkta detaljer, mittmonterad vevmotor från Bewo, Shimanoväxlar och bromsar från Tekktro, liksom integrerat batteri från Samsung och en räckvidd på upp till 100 kilometer. Det gör Momas Balance till en kraftfull och pålitlig elcykel, med hög bekvämlighet.
Giant Explore E+ 1STA
Tar dig längre än du kunnat ana.
Explore E+ 1STA har en mittmonterad vevmotor av märket Yamaha SyncDrive Sport-motor på en ALUXX aluminiumram, vilket ger dig en bekväm hantering av cykeln och en mjuk och fin acceleration i både backar och på planmark. Elcykeln har en display med navigering, som hjälper dig att hitta rätt.
Explore E+ 1STA är också utrustad med dämpargaffel för att göra din cykeltur bekvämare, ergonomiskt säte, pålitligt växelsystem från Shimano, samt praktisk utrustning såsom stänkskärmar, lyktor, pakethållare och cykelstöd.
Momas Aurora
Lätthanterlig damcykel med mycket kraft.
Motorn i Momas Aurora är specialdesignad i samarbete med en av världens största elmotorfabriker. Konstruktionen är anpassad för våra nordiska förhållanden, där man behöver mycket kraft i backar och en motor som klarar användning under vintern med snö, slask, regn och snöoväder.
Motorn är extremt tyst och energisnål, vilket resulterar i lång räckvidd och en produktion av hela 80 Nm. I sin prisklass är detta en av de starkaste, lagliga motorerna på den nordiska marknaden.
PS.
Eller ta en titt på hela vårt sortiment av elcyklar, för att hitta den som bäst matchar dina behov. Du vet väl att du också kan provköra olika modeller i någon av våra butiker?