Innan du tar elcykeln i bruk
1. Säkerhetskontroll - Det första du bör göra är en säkerhetskontroll av din nya elcykel. En säkerhetskontroll innebär att du går över alla skruvar/bultar och kontrollerar att de är åtdragna.
2. Kontrollera lufttrycket - Vi rekommenderar att du regelbundet kontrollerar lufttrycket, som bör ligga mellan 2,8 – 4,5 bar (40 – 65 psi). Till detta kan du använda en cykelpump eller en elektrisk kompressor. Rätt lufttryck minskar risken för punkteringar, ökar körkomforten, ger bättre acceleration, klättringsförmåga och räckvidd.
3. Läs bruksanvisningen – Vi rekommenderar alla att bekanta sig med bruksanvisningen till sin elcykel, där hittar du massor av användbar information om din produkt.
Hur rengör jag min elcykel?
Att tvätta och rengöra sin elcykel är viktigt för att optimera dess livslängd.
Tvätta
För att utföra en enkel rutintvätt behöver du följande:
- Varmt tvålvatten
- Tandborste/tvättborste
- Skursvamp/
- Handduk
1. Skölj först med kallt vatten för att få bort sand och andra partiklar
2. Tvätta sedan med varmt tvålvatten och skurborste/svamp/borste, samt mindre ytor med tandborste
3. Skölj av med kallt vatten igen och handdukstorka om möjligt
OBS! Du bör inte använda en högtryckstvätt, eftersom det inte är bra för vare sig elkomponenter eller cykeldelar som är smorda.
Tvättning sker efter behov, men om du använder cykeln ofta och den blir synbart smutsig efter en tur är det bra att tvätta den.
Rengöra
Cykeln bör rengöras med jämna mellanrum, särskilt efter turer i skog och mark. Då lägger du också grunden för en mer noggrann tvätt senare. Du behöver inte göra detta varje gång, men det är bra efter turer i våta och fuktiga förhållanden.
Det är extra viktigt att rengöra cykeln efter turer på hösten och vintern när du cyklar i blött väder i staden, för att bli av med salt och andra ämnen som finns på vägen. Det är oerhört viktigt att använda "saltborttagare" eller liknande produkter för att förhindra att produkten korroderar av vägsalt. Observera att skador orsakade av salt inte reklameras.
Använd rengöringsmedel som är lämpliga för cyklar. De viktigaste delarna att gå över är drivlinan, såsom kedja och kassett, samt skivbromsarna.
Drivmekanimsen rengör du med vatten och Zalo. Därefter kan du använda avfettningsmedel innan du torkar av. Efter denna procedur måste du smörja drivmekanismen med cykelolja.
OBS! Du bör inte använda smörjmedel i denna process, och aldrig på bromsarna!
Smörja
Slutligen använder du smörjmedel, som ofta är anpassade för årstiden.
Det är viktigt att smörja rörliga delar som drivlina och växlar, och bromsspakarna där det är möjligt.
Du bör inte smörja själva skivbromsarna. Är du osäker på vad som ska smörjas på din cykel kan du kontakta oss eller en cykelmekaniker då det varierar på cykelmodell.
Smörjning bör göras regelbundet; du kommer att uppleva mindre slitage och din elcykel får en längre livslängd.
Kan jag använda min elcykel i regnigt väder?
Elcyklar kan användas i regnigt väder, men turer i regn bör begränsas så mycket som möjligt. Om du måste använda elcykeln i regn rekommenderar vi att du använder vattentät tejp på anslutningarna mellan display och motor. Detta är en plats som lätt blir utsatt för fukt. Om fukt kommer in i displayen måste den bytas ut.
6 tips och råd om underhåll
Ladda elcykeln
De första 5 gångerna du laddar din elcykel bör du ladda den från 20 % till 80 %. När du behöver ladda kan du enkelt ta bort batteriet från cykeln och ladda det inomhus. Laddningstiden är i snitt 6 – 8 timmar.
OBS! Det är inte idealiskt att ladda upp batteriet till 100% eftersom en fulladdning är påfrestande för elektroderna.
Det är oerhört viktigt att underhållsladda batteriet även när man inte använder elcykeln eftersom batteriet äter ström hela tiden. Batteriet bör aldrig laddas ut helt utan alltid ha mellan 20% – 80% kapacitet. Så du behöver inte ladda batteriet efter varje kort cykeltur. På displayen på din elcykel ser du hur många batteriprocent batteriet har kvar.
Det är också viktigt att du endast använder den laddare som tillhör din elcykels batteri, så att laddaren är anpassad efter just din modell.
Ladda batteriet i rumstemperatur (15 – 20 grader) då för höga eller för låga temperaturer påverkar batteriet negativt. Det är viktigt att batteriet skyddas från direkt solljus, värme och extrem kyla.
Efterdragning av vevarmar
Detta kan bli nödvändigt inför varje säsong. Vevarmarna dras enkelt åt genom att du hittar skruvarna på motorn och drar åt dem så hårt som möjligt.
Justering av bromsarna
För att justera bromsarna måste du hitta de två bultarna som sitter på bromsoket. Lossa bultarna så att bromsoket är löst. Håll sedan in bromsspaken samtidigt som du drar åt skruvarna. Detta bör centrera bromsarna.
Mät kedjeslitaget
Kedjemätaren för elcyklar är ett bra verktyg för att mäta slitaget på kedjan. Om kedjan är sliten bör den bytas ut.
Visas inte hastigheten på displayen?
Det är magneten på bakhjulet som mäter hastigheten. Se till att den tomma sidan är vänd mot sensorn på ramen. Då ska hastigheten återigen visas på displayen.
Förvaring av elcykel
När du förvarar elcykeln under en längre tid är det viktigt att du:
- Förvarar den på en torr plats som håller en temperatur mellan 5 och 25 grader
- Undviker att batteriet går under 10%
- Underhållsladdar batteriet till 80% minst en gång i månaden
Var kan jag reparera min elcykel?
Du kan reparera din elcykel hos oss, vi har en cykelverkstad i Sisjön med duktiga mekaniker. För att få din cykel inskickad till verkstaden, kontakta vårt kundcenter eller besök vår butik. Du kan också använda en lokal cykelverkstad. Vid reklamation står vi självklart för kostnaderna.
Mindre fel kan du enkelt reparera själv. Under Elcykel - teknisk hjälp väljer du din cykelmodell och får där information om hur du går till väga.
Kassera batteriet rätt
Information om avfallshantering är viktig för att hantera avfallet på ett ansvarsfullt sätt. När det gäller kassering av batteri och laddare till våra produkter ska det levereras till din lokala återvinningscentral eller direkt till oss.